Багато господинь вважають, що чим холодніше в холодильнику, тим краще. Однак це неправильно, адже кожен тип продуктів має оптимальну температуру для зберігання. Про те на якому місці і скільки часу можна зберігати різні продукти в холодильнику, ми розповімо в цьому невеликому огляді.
Практично всі сучасні холодильники мають кілька полиць, навісні елементи на двері та ящики для продуктів у самому низу холодильного відсіку. У моделях з No Frost температура всіх полицях практично однакова, а для підтримки постійної температури в ящиках “нульової зони” використовують різні конструктивні рішення. Регулярне обслуговування та своєчасний ремонт холодильників No Frost допоможуть підтримувати їхню функціональність та довговічність, забезпечуючи оптимальні умови для зберігання продуктів.
У крапельних модифікаціях температура в холодильному відсіку розподіляється нерівномірно і різниця температур між верхньою полицею та нижньою скринькою для овочів та фруктів може становити кілька градусів. Цю особливість слід враховувати під час встановлення температури в камері.
При зберіганні різних типів продуктів у таких апаратах найкраще використовувати метод зонування:
Кожен вид продуктів має свій термін зберігання при певному температурному режимі. На герметично упакованих продуктах виробники вказують термін придатності у запечатаному вигляді. Після розтину пакування такі продукти можна зберігати лише кілька днів (термін також визначено виробником). Розглянемо оптимальні умови зберігання найпопулярніших типів продуктів.
М'ясо належить до продуктів, що швидко псуються, а термін його зберігання обмежений. Зазвичай він не перевищує 2-5 діб і залежить від температурного режиму (зазвичай близько 2 градусів) та способу пакування. У морозилці, при стандартній температурі мінус 18 градусів, м'ясні продукти можуть зберігатися кілька місяців, а знизивши температуру до 25 градусів можна зберігати м'ясо і до одного року. Перед закладкою в холодильник або морозилку м'ясо слід розділити на порції та герметично упаковати – воно сильно вбирає сторонні запахи, яких у холодильнику дуже багато.
Як і м'ясо морепродукти, включаючи рибу, при зберіганні віддають перевагу прохолоді (від 0 до -2°C). Для зберігання охолодженої риби найкраще підходить нижня полиця холодильного відсіку. Зазвичай термін зберігання такого продукту не перевищує двох діб, а ось свіжу рибу, філе та фарш з риби потрібно приготувати протягом 24 годин, за умови зберігання при температурі від -2 до +2 С°. Більшість видів риби в морозилці може зберігатися кілька місяців при температурі -18 C°.
Молочка також належить до продуктів які швидко псуються і поза холодильником вони можуть зіпсуватись протягом дня. Але якщо її помістити в холодильник, то термін придатності значно зросте. Так свіже молоко можна зберігати до 36 годин, а кип'ячене, як і сметану, – до 3 діб. Тверді сири і вершкове масло не зіпсуються в холодильнику протягом двох тижнів, а кисломолочні вироби потрібно вжити не пізніше доби, максимум півтори. Для кращої безпеки молокопродукти поміщають у скляну тару, а сир загортають у фольгу або пергамент.
У холодильниках спеціально для овочів та фруктів передбачені окремі ящики, де створюється найбільш сприятливий клімат для максимально комфортного зберігання. Слід враховувати, що падіння температури нижче нуля призведе до втрати смакових якостей, а підвищення понад +8 С істотно підвищить ризик псування. Оптимальною вважається температура від 0 до +6 С, а ось для зелені краще встановити температуру від 0 до +4 градусів, не дозволяючи їй замерзнути. Різні види овочів та фруктів, а також зелень краще збережуться, якщо їх помістити в окремі паперові пакети.
Перш ніж поміщати в камеру холодильника такі страви необхідно добре упакувати і помістити в ємність, що щільно закривається. Це запобігатиме поширенню специфічних ароматів продуктів усередині відсіку один на одного. Салати та гарніри найкраще зберігають свої властивості при температурі від +2 до +4°C, але салати не можна зберігати понад добу. Така сама температура вважається оптимальною для зберігання випічки. Її необхідно вжити протягом доби. А ось торти можуть безпечно простояти у холодильнику до трьох, а іноді й до п'яти днів.